7 Dingen Die Ik Had Willen Weten Voordat Ik Vegan Werd

Dingen die ik had willen weten en waar jij nu iets aan hebt… Wist je dat ik jaren geleden een keer 3 maanden vegan heb gegeten en het toen niet volhield? Ik had toen geen mensen om mij heen die hetzelfde deden. Ik had ook totaal geen achtergrondinformatie over een volwaardig plantaardig voedingspatroon. Ik had toen inderdaad het idee dat ik dingen miste, maar had geen idee wat en hoe ik dit kon aanpakken. Omdat het sowieso “ingewikkeld” leek heb ik het toen niet volgehouden.

Nu weet ik wel beter. Ik weet nu, na alle studies en verdieping in het onderwerp, precies waar ik op mag letten en hoe ik volwaardig en gevarieerd kan eten. Daarom heb ik 7 dingen op een rijtje gezet die jou misschien NU kunnen helpen. Dingen die ik graag had willen weten toen ik begon.

Plantaardige voeding, vegan, plantaardig
Plantaardig eten is beter voor jou, de dieren & de planeet.

7 dingen die ik wel had willen weten…

  • Het is belangrijk om supplementen te nemen. (B12, vitamine D – vooral in de herfst en winter, en het liefst ook algenolie)
  • Zorg dat je zoveel mogelijk onbewerkt volwaardig plantaardig eet. Dat is de gezondste manier van eten! 
  • Het hoeft niet perfect. Vooral wanneer het nog nieuw is voor je is het zo belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. Toen ik (voor de tweede keer) begon, maakte ik eerst buiten de deur nog uitzonderingen voor vegetarische maaltijden. Nu doe ik dat niet meer, omdat het nu zo normaal voelt voor mij om helemaal 100% plantaardig te eten. 
  • Omring jezelf met mensen die er net zo instaan. Ondanks dat veganisme steeds meer groeit, is het echt nog niet zo “geaccepteerd” als het misschien soms lijkt. Op social media is het makkelijk om jezelf te omringen met gelijkgestemden, maar in de “echte wereld” wordt er toch nog vaak raar van op gekeken. Daarom is het zó belangrijk om te kijken of je het samen kunt doen, zodat je elkaar kunt steunen en blijven motiveren. 
  • Je hoeft geen voedingsmiddelen te combineren in 1 maaltijd om aan de juiste samenstelling van eiwitten te komen. Het is waar dat verschillende plantaardige voedingsmiddelen elkaar mooi aanvullen in aminozuren, maar dit hoeft niet in dezelfde maaltijd. Wanneer je verdeeld over de dag uit alle voedingsgroepen consumeert, krijg je gewoon alle aminozuren binnen.
  • Dat ijzer beter wordt opgenomen wanneer je het combineert met vitamine C, en minder goed als je het met koffie of (zwarte, groene of witte) thee combineert. 
  • Dat het belangrijk is om te letten op de jodium-inname. Wanneer je weinig brood (met bakkerszout) eet is het verstandig om keukenzout met toegevoegd jodium te gebruiken.

Supplementen tips

Mocht je vitamine D of algenolie willen bestellen, dan kan je nu de kortingscode ELINE10 gebruiken via Plent.nl ! Daarmee krijg je 10% korting. Deze code geldt voor alle producten van Plantforce uit deze webshop! Voor deze vitamine D en algenolie is 1 softgel per dag voldoende.

Voor vitamine B12 raad ik deze opties aan: (klik om naar de juiste link te gaan)
Kruidvat
Superfoodstore

Deze zijn beide goed betaalbaar. In deze dosering neem je 2 tabletjes per week. Vitamine b12 is echt een onmisbaar supplement! Jouw lichaam heeft nog een voorraad wanneer jij stopt met het eten van dierlijke producten, daardoor wordt een tekort pas later zichtbaar. Het is echt een must om b12 te nemen zodra jij minder dierlijke producten gaat consumeren.

Ga je net starten?

Dan is de blog “Vijf Tips Om te Beginnen Met Plantaardig Eten” misschien ook interessant voor jou. Laat het me ook zeker weten als je nog vragen hebt!

Volg je me al op Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over plantaardige voeding en een gezonde leefstijl!

Liefs, Eline

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *