De Bewezen Voordelen Van Een Plantaardig Voedingspatroon

voordelen plantaardig voedingspatroon

Een plantaardig voedingspatroon heeft bewezen voordelen voor zowel jouw gezondheid als die van dier & milieu. Om deze aarde leefbaar te houden is het belangrijk dat we de focus gaan verleggen naar een zo veel mogelijk plantaardig voedingspatroon. De Schijf van Vijf raadt al sinds 2015 aan om meer plantaardig en minder dierlijk te eten, maar de Schijf for Life die laatst in het leven is geroepen vertelt ons waar het echt op staat en gaat dus voor een volledig plantaardig voedingspatroon, aan jou de keuze in hoeverre dat voor jou haalbaar is. Lees hier meer over de bewezen voordelen van een plantaardig voedingspatroon.

De bewezen voordelen van plantaardige voeding

Dat een (meer) plantaardig voedingspatroon beter is voor onze gezondheid is inmiddels al uitgebreid aangetoond. Doordat plantaardige voeding laag is in verzadigd vet, en erg rijk is aan vezels, mineralen, vitamines en fytonutriënten, werkt het in ons voordeel om het zoveel mogelijk als basis van ons voedingspatroon te maken. Wat zijn dan de voordelen voor onze gezondheid?

Een lager risico op:

– Hart- en vaatziekten
– Type 2 diabetes
– Hoge bloeddruk
– Overgewicht
– Darmkanker
– Verhoogd cholesterol
– Hersenziekten

Natuurlijk zijn er altijd meerdere factoren die meespelen, maar de rol van voeding wordt nog altijd extreem onderschat.

Hoe ziet een plantaardig voedingspatroon eruit?

Wanneer je (vooral) plantaardig eet is het belangrijk om te letten op de vijf voedingsgroepen. Consumeer dagelijks voldoende fruit, groente, volkorengranen, peulvruchten en noten, zaden en pitten. Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen is het belangrijk om uit alle voedingsgroepen te consumeren én om binnen die voedingsgroepen ook nog eens zo veel mogelijk te variëren. Daar wordt je microbioom blij van! (Wat is een microbioom? Dat zal ik in een volgende blog uitleggen)

Naast de vijf voedingsgroepen, is het belangrijk om een vitamine b12 supplement te nemen. Daarnaast zijn vitamine D (vooral in de herfst en de winter) en algenolie aangeraden om te suppleren.

Eet je nog niet plantaardig? Begin dan eens met een klein stapje, vervang de melk in je koffie bijvoorbeeld eens voor havermelk, en gebruik eens peulvruchten in plaats van gehakt in de pastasaus!

Kun je wel wat hulp gebruiken en wil je samen eens kijken of jij wel volwaardig plantaardig eet of hoe jij meer plantaardig zou kunnen eten? Neem dan eens een kijkje bij de Kickstarters. Ik help je graag verder!

Liefs, Eline

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *