Is Matcha Terecht Zo Populair?

is matcha terecht zo populair

Je ziet het overal, matcha drankjes, matcha muffins, matcha taartjes, je kunt het zo gek niet bedenken. Wat is het nou precies en is matcha terecht zo populair? Wat zijn de voordelen en waarom zouden we dit drankje regelmatig mogen toevoegen aan ons voedingspatroon?

Wat is matcha?

Matcha is poeder van Japanse groene thee, Camellia sinensis om precies te zijn. Het wordt al eeuwen gedronken in onder andere Japan en China. Het is een drankje wat nu helemaal hip is en matcha wordt tegenwoordig in vele verschillende voedingsmiddelen gebruikt.

Welke gezondheidsbevorderende stoffen bevat het?

De theebladeren worden door bamboe beschermd tegen direct zonlicht. Daardoor zijn ze in staat om meer aminozuren en bioactieve stoffen (zoals chlorofyl en theanine, die zorgen voor de kleur en smaak) te produceren.

Matcha bevat veel catechines (4 types, waaronder EGCG): een verzamelnaam voor polyfenolen die in planten voorkomen en een antioxidatieve werking hebben. Maar liefst 30% van het droge gewicht van de groene thee bestaat uit polyfenolen, dit zijn krachtige antioxidanten.

Wat doen antioxidanten ook alweer? Ze ruimen vrije radicalen op in ons lichaam. Vrije radicalen zijn bijproducten van processen in ons lichaam, maar je krijgt ze ook door bijvoorbeeld UV-straling, stress, verontreinigde lucht, roken en dingen die je op je huid smeert. Vrije radicalen richten schade aan en zorgen voor oxidatieve stress. Antioxidanten ruimen vrije radicalen op en zorgen er zo voor dat jouw lichaam hier geen (of minder) schade van ondervindt.

Matcha bevat ook cafeïne, meer dan traditionele groene thee. Wist je dat cafeïne ook als antioxidant werkt? Het is ook een polyfenol! Cafeïne draagt dus ook bij aan het verminderen van oxidatieve stress. Ook heeft het een ontstekingsremmende werking.

Het stofje rutine is een flavonoïde, wat ook een antioxidantwerking heeft. De hoeveelheid rutine in matcha is hoog (1968.8 mg/L). Rutine heeft onder andere ontstekingsremmende eigenschappen en helpt ook bij het opruimen van vrije radicalen.

Ook bevat matcha quercetine, een stofje met antioxidatieve en neuroprotectieve werking. Het remt de glucose-absorptie uit het maag-darmkanaal, waardoor de koolhydraatstofwisseling gereguleerd wordt en het verbetert de insulinegevoeligheid.

L-theanine is een aminozuur die je vindt in matcha en in andere groene theesoorten. De combinatie van Ltheanine en cafeïne zorgt voor een betere concentratie en alertheid en vermindert stress. Dit effect is groter bij de combinatie van deze 2 stofjes dan bij één van de stofjes apart. 

Wat zijn dan de gezondheidsvoordelen?

🌱 Matcha beschermt mogelijk tegen kanker. Door de vele catechines kan kankergroei worden geremd of tegengegaan. Ook werken ze ondersteunend bij de behandeling van kanker.

🌱 Het heeft een ontstekingsremmend effect. 

🌱 Het draagt bij aan bescherming van het hart. Onderzoeken naar de catechine EGCG laten zien dat deze een beschermend effect op de hartspier kan uitoefenen. 

🌱 Matcha zorgt voor versterking van het immuunsysteem. Onderzoeken naar groene thee laten zien dat deze het immuunsysteem reguleren bij infectieziekten. Deze onderzoeken zijn vooral naar groene thee in het algemeen, niet specifiek naar matcha. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.

🌱 Het draagt bij aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel. EGCG remt de vertering van zetmeel. Daardoor komt de glucose minder plotseling vrij in het maag-darmkanaal. 

🌱 Het zorgt voor een verbetering van concentratie, geheugen en alertheid.

🌱 Matcha helpt bij het tegengaan van oxidatieve stress. Oxidatieve stress zorgt voor een snellere veroudering en voor een hogere kans op ziektes en ontstekingen. De sterke antioxidanten in matcha gaan dit tegen.

Maak eens een Matcha Latte!

Er zijn mogelijk nog meer gezondheidsvoordelen aan matcha toe te wijzen, maar daarvoor is nog meer onderzoek nodig. Zoals je ziet is het zeker de moeite waard om eens wat vaker een matcha thee of een matcha latte te drinken (heerlijk met ongezoete sojamelk of amandelmelk!). Een echte antioxidanten-bom en dus perfect als je geconcentreerd aan het werk wilt!

Drink jij al regelmatig matcha? Wat vind je ervan?

Liefs, Eline

Pssst! In de vorige blog lees je meer over soja: Wat Weten We Over Soja?

Bronnen:
Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *