Jodium In Een Vegan Voedingspatroon

brood vegan jodium

Wanneer je plantaardig eet is het misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar jodium in een vegan voedingspatroon heeft wat extra aandacht nodig! Waar vind je jodium? Welke functie heeft het eigenlijk? En wanneer is het verstandig om een supplement te nemen? Ik vertel het je allemaal in deze blog.

Functie van jodium

Jodium is misschien wel het laatste waar je aan denkt als je (meer) plantaardig gaat eten, maar deze voedingsstof is nodig voor de productie van schildklierhormonen, en daarmee dus nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en voor de stofwisseling.

Het lichaam heeft een voorraad aan jodium opgeslagen in de schildklier. Daarom is een tekort (in voeding) niet gelijk merkbaar, maar kan dit dus pas later gevolgen hebben. Een jodiumtekort kan zorgen voor o.a. gewichtstoename, het vaak koud hebben, obstipatie, en bij kinderen kan het zorgen voor een groeiachterstand en een verminderd leervermogen.

Waar vind je jodium in een vegan voedingspatroon?

Binnen een plantaardig voedingspatroon vind je jodium in brood dat is gebakken met bakkerszout (niet-biologisch brood), in gejodeerd keukenzout en in zeewier zoals nori. Als je weinig brood eet en geen of weinig zout gebruikt, dan is de kans groot dat je niet voldoende jodium binnenkrijgt.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 150 mcg. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is de aanbevolen hoeveelheid 200 mcg per dag. De veilige bovengrens is vastgesteld op 600 mcg per dag voor volwassenen. Een teveel aan jodium zorgt namelijk voor een verstoorde werking van de schildklier, wat kan zorgen voor o.a. diarree, gewichtsverlies, hartkloppingen en nervositeit. Een te hoge inname aan jodium komt vaak vooral door het gebruik van zeewieren zoals kelp. Deze kunnen zeer hoge hoeveelheden aan jodium bevatten, waardoor het geen betrouwbare bron is en zelfs gevaarlijk kan zijn.

Jodium als supplement

Wanneer je weinig (niet-biologisch) brood eet, weinig zout gebruikt en daarnaast geen of weinig gebruik maakt van zeewier zoals nori, dan raad ik aan om een supplement te nemen. Zelf heb ik de druppeltjes van Biotics in huis. Twee druppeltjes is voldoende voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 150 mcg. Eet je dan bijvoorbeeld wel wat brood op een dag, dan kun je ervoor kiezen om dit aan te vullen met 1 druppeltje.

Let er bij supplementen op dat deze niet op basis zijn van kelp. Het is onderzocht dat de hoeveelheden jodium in kelptabletten sterk kunnen variëren en niet altijd overeen komen met wat er op de verpakking staat: “Supplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen en overtreden daarmee de wet. De Consumentenbond constateerde dat in 3 van de 5 onderzochte kelpsupplementen veel meer of juist veel minder jodium zit dan het etiket aangeeft.” Aldus de Consumentenbond.

Zorg dus voor voldoende jodium in jouw vegan voedingspatroon, maar let op met kelptabletten! Heb jij hier nog vragen over? Stuur me gerust een berichtje via Instagram of neem contact op via het contactformulier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *