Meergranen Of Volkoren?

brood meergranen volkoren

Je wilt gezonder eten maar door al die verwarrende termen zie je door de bomen het bos niet meer. Want wat is nou eigenlijk beter voor je gezondheid? Meergranen of volkoren? Het ziet er toch allebei “gezond” uit? Wat is het verschil, welke kan je het beste kiezen voor jouw gezondheid en wat zijn de aanbevelingen? Lees snel verder!

Meergranen of volkoren? Wat is het verschil?

Laten we beginnen met volkoren. Bij volkorenproducten wordt de hele graankorrel gebruikt. Dat betekent dat zowel de kern, de kiem als het vliesje nog aanwezig is. Daardoor zijn volkorenproducten rijker aan vezels, vitamines en mineralen dan bewerkte granen. Wanneer een brood het label “volkoren” heeft, betekent dit ook dat het 100% volkoren is. Voor andere producten (denk aan koekjes, crackers, pizzabodems, etc.) geldt deze regel niet. Deze producten bestaan voor een deel uit volkoren meel, maar bestaan voor een (groot) deel alsnog uit bloem (bewerkt). Wil je er zeker van zijn dat het product (zoveel mogelijk) uit volkorengranen bestaat? Check dan altijd even de verpakking!

En hoe zit het dan met meergranen? De naam zegt het eigenlijk al: meergranen betekent puur dat er meerdere granen in het product verwerkt zijn. Meer dan drie soorten om precies te zijn. Het feit dat er meerdere graansoorten verwerkt zijn in een product, zegt nog niets over hoe gezond een product is. Deze term staat namelijk nog los van het feit of het volkoren is of niet. Is een meergranen product ook nog volkoren? Dan moet het erop staan. Staat er niks bij, dan bestaat het (vooral) uit bewerkte granen (dus denk aan bloem in brood, wraps of pizzabodems).

En dan heb je natuurlijk ook nog bruin brood, waar valt dit dan onder? Bruin brood bestaat uit een mengsel van volkoren meel en bloem (witte meel). Het zit dus tussen volkoren en wit brood in.

Wat is gezonder? Meergranen of volkoren?

Vezels zorgen voor een (langer) verzadigd gevoel, helpen bij een goede spijsvertering en het is wetenschappelijk aangetoond dat ze het risico op hart-en vaatziekten, diabetes type 2 en dikke darmkanker verlagen. De aanbeveling is dan ook (vanuit de Schijf For Life) om dagelijks ten minste 90 gram volkorengranen en pseudogranen te consumeren.

Let op: Is meergranen dan “ongezond”? Zoals eerder benoemd kan een meergranen product alsnog volkoren zijn, in dat geval bestaat het uit minstens 3 soorten volkorengranen. Ook ben je natuurlijk niet gelijk ongezond als je eens meergranen- of witbrood eet. Uiteindelijk gaat het om jouw volledige voedingspatroon: of jij op een dag voldoende vezels consumeert, voldoende varieert binnen de voedingsgroepen, en jezelf voorziet van alle nodige energie (voldoende calorieën) en voedingsstoffen. Eén product of één maaltijd maakt jou niet ongezond. Kijk altijd wat voor jou haalbaar is en blijf kijken naar hoe je (steeds meer) stapjes kan zetten die bijdragen aan jouw gezondheid.

Brood: Hoe donkerder hoe beter?

Je zou denken dat het donkerste brood het gezondste is, toch? Dat is echter niet zo. Brood kan namelijk allerlei toevoegingen bevatten waardoor de kleur donkerder wordt. Dit betekent dus absoluut niet dat ze volkoren zijn. Is een brood volkoren? Dan moet dat er op staan. Laat je dus zeker niet misleiden door de kleur.

havermout volkoren

Granen en pseudogranen om mee te variëren

Om je een idee te geven hoe je vaker kan variëren met granen zijn hier een aantal opties:

Tarwe
Spelt
Rogge
Zilvervliesrijst
Haver
Gerst
Quinoa
Boekweit
Amaranth

En natuurlijk alles wat hiervan gemaakt is. Je kunt dus denken aan volkoren pasta of boekweit pasta, volkoren brood, volkoren couscous, volkoren speltbrood, roggebrood, gepofte amaranth, havermeel, boekweitmeel, etc.

De eerste stap

Eet jij vooral bewerkte producten en nog geen (of niet zo vaak) volkoren producten? Kijk dan eens of je hier stap voor stap aanpassingen in kunt maken. Wissel het eens vaker af en kijk hoe je je voelt. Mix witte pasta met volkoren pasta en bouw dat eventueel steeds verder uit naar steeds meer volkoren pasta. Kies eens volkoren wraps in plaats van witte wraps. Ontbijt eens met havermout in plaats van witte boterhammen (Vind hier een receptje!). Er zijn zoveel opties om dit steeds meer te implementeren in jouw voedingspatroon. Kijk wat voor jou haalbaar is!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *