Vijf Tips Om Te Beginnen Met Plantaardig Eten

Misschien eet je al af en toe plantaardig of misschien wil je hier graag mee beginnen? Het kan vooral in het begin een hele opgave lijken! Ook ik heb een tijdje nodig gehad om de knop helemaal om te zetten, maar ik kan je vertellen dat er een wereld voor me open is gegaan. Lees verder voor een aantal tips om het voor jezelf een beetje leuker en makkelijker te maken!

1. Bedenk waarom jij dit graag wilt

Ten eerste is het belangrijk om voor jezelf duidelijk hebben waarom jij meer plantaardig wilt eten. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor dierenwelzijn, voor het milieu of voor je eigen gezondheid. Ik ben in eerste instantie plantaardig gaan eten voor dierenwelzijn en het milieu, maar dat het ook gezondheidsvoordelen oplevert is natuurlijk heel mooi meegenomen. Als jij een duidelijke motivatie hebt dan zal dit een goede stok achter de deur zijn om plantaardige keuzes te maken!

Mocht je meer willen weten over de gezondheidsvoordelen van een plantaardig voedingspatroon, hou dan zeker mijn Instagram en website in de gaten, maar je kunt bijvoorbeeld ook eens luisteren naar ‘Plant Proof Podcast‘. Hier worden alle ins and outs besproken over de voordelen van een volwaardig plantaardig voedingspatroon, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken. Voor extra motivatie kan ik je de documentaire ‘A life on our planet’ van David Attenborough aanraden. Hier wordt op een hele toegankelijke en hoopvolle manier uitgelegd wat het voor onze aarde kan betekenen als wij ons voedingspatroon aanpassen.

2. Maak stap voor stap meer plantaardige keuzes

Begin klein! Je hoeft niet gelijk 180 graden te draaien! Het is fantastisch als je zo gemotiveerd bent dat je dit wel wilt, maar er is ook de kans dat je overwhelmed raakt en door de bomen het bos niet meer ziet. Begin met stapjes die voor jou haalbaar zijn. Je kunt eerst eens één product vervangen door een plantaardig product. Drink jij elke dag cappuccino? Vervang dan bijvoorbeeld de melk voor havermelk of sojamelk. Of ontbijt je elke dag met yoghurt en granola? Vervang de yoghurt dan eens door sojayoghurt. Mijn favorieten zijn Oatly barista (havermelk) en de ongezoete sojayoghurt van Alpro. Vervang steeds een product of maaltijd voor een plantaardig alternatief en ga zo uitbreiden. Ga op zoek naar leuke receptjes!

3. Denk in “meer plantaardig” in plaats van “minder dierlijk”

Je denkt misschien dat je helemaal niks meer kan eten als jij voor plantaardig kiest. Dit is maar net hoe je het bekijkt. Als je denkt “ik mag dit niet, ik mag dat niet, geen vlees, geen kaas, geen eieren, oh nee!” dan maak je het jezelf niet erg makkelijk. Ik raad je daarentegen aan om je te focussen op wat er allemaal wel kan! Meer peulvruchten, meer zaden en pitten, meer groente en fruit, meer volkoren producten, meer tofu. Als je je focust op wat er allemaal wel kan, dan zul je zien dat er heel veel mogelijk is.

4. Doe het samen

Idealiter doe je dit samen met je partner, met een vriendin of familielid, zodat je elkaar kunt inspireren en motiveren. Ga samen aan de slag of stuur elkaar receptjes, ideeën en inspiratie. Dit maakt het een stuk makkelijker! Doe je het wel helemaal alleen? Zoek dan eens wat interessante accounts op Instagram en zoek de interactie op. Of sla een aantal leuke websites op waar jij inspiratie vandaan haalt.

5. Variatie & B12-supplement

Zorg voor voldoende variatie. Gebruik verschillende soorten peulvruchten, volkoren producten, groente, fruit, noten, zaden en pitten. Ook als je één maaltijd per dag plantaardig eet raad ik aan om zo veel mogelijk te variëren. Daarnaast is het belangrijk om een B12-supplement te nemen. Ook voor vegetariërs en flexitariërs is een B12-supplement onmisbaar. Wanneer je meer plantaardig gaat eten is het dus verstandig om een supplement te nemen.

En nu: aan de slag!

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Laat het me vooral weten in een reactie onder deze blog of via mijn Instagram account @eline.beumer. Je mag ook altijd contact opnemen via het contactformulier. Ga vooral lekker beginnen en maak het jezelf niet te moeilijk! Voor vragen kun je me altijd een berichtje sturen.

Fijne dag!

Liefs, Eline

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *