Soja heeft een negatief imago.. We zijn bang dat het onze hormoonbalans verstoord en dat het de kans op borstkanker vergroot. Daarnaast komt soja toch uit de Amazone? En het is genetisch gemodificeerd? Wat weten we nu eigenlijk over soja?
Waarom heeft soja een negatief imago?
Door studies uit het verleden op ratten werd lange tijd aangenomen dat soja hormoonverstorend werkt en dat het de kans op borstkanker zou vergroten.
Gelukkig zijn wij geen ratten en hebben wij een ander metabolisme, waardoor ons lichaam anders reageert op voeding, waaronder soja.
Wat weten we over soja?
Studies op mensen laten iets heel anders zien. Namelijk dat soja geen negatief effect heeft op het oestrogeengehalte in ons bloed. Soja bevat fyto-oestrogenen, deze lijken op oestrogenen maar hebben een veel zwakkere werking. Ze kunnen wel de plek innemen van oestrogeen aan de receptoren, waardoor het juist een positief effect heeft. De oestrogenen kunnen zich daardoor namelijk niet meer binden en daarmee beperk je juist de oestrogeendominantie. Fyto-oestrogenen vind je overigens ook in andere peulvruchten.
Ook laten studies zien dat soja het risico op borstkanker en prostaatkanker verlaagt, het helpt om het LDL-cholesterol te verlagen en het kan helpen tegen klachten tijdens de overgang.
Soja bevat vezels, eiwitten, weinig verzadigd vet en is rijk aan vitamines en mineralen.
Kies voor onbewerkte/lichtbewerkte producten zoals sojabonen, tofu, tempeh, sojamelk en sojayoghurt. Deze producten staan ook in de Schijf for Life!
Soja verwoest toch de Amazone?
Soja voor menselijke consumptie komt vaak gewoon uit Europa én is niet genetisch gemodificeerd. Dit is wat Alpro hierover zegt:
“Wij gebruiken geen sojabonen uit Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië omdat er geen garantie kan worden gegeven dat deze bonen niet GMO-vrij zijn (GMO staat voor Genetisch Gemanipuleerde Organismen). De sojabonen van Alpro worden uitsluitend geproduceerd in Europa en Canada; waardoor zekerheid kan worden gegeven over de standaarden met betrekking tot de ecologische en sociale omstandigheden ten aanzien van de teelt.” Kijk voor meer informatie is op deze pagina van Alpro.
90% van alle verbouwde soja is voer voor veedieren. Juist wanneer je veel dierlijke producten eet draag je (indirect) bij aan de ontbossing van de Amazone.
“Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit ‘verborgen’ in vlees, eieren, zuivel en kweekvis. Voor 100 gram kaas is bijvoorbeeld 20 gram soja nodig, voor een hamburger van 100 gram zo’n 45 gram. Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar bijna zeven keer zo hoog geworden.” – MilieuCentraal.
Eet meer plantaardig
Door meer plantaardig te eten verlaag je jouw impact op het milieu, draag je niet bij aan dierenleed én zorg je ook nog eens voor een optimale gezondheid voor jou. Bekijk eens de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf!
Voor tips over het starten met meer plantaardig eten kun je gratis de Guide “5 tips als je start met plantaardig eten” downloaden.
Ben jij nog terughoudend in het gebruik van soja?